Grocka: Od Istorije Kultivacije Trešanja do Modernog Voćarskog Raja

Početna » Grocka: Od Istorije Kultivacije Trešanja do Modernog Voćarskog Raja

Grocka, srpsko selo duž međunarodne reke Dunav, postalo je sinonom za uzgoj voća u Srbiji. Takođe poznata kao “Voćna Grocka” ili “srpska Kalifornija”, ova opština je već vekovima prepoznata po svojim idealnim uslovima za voćarstvo. Zahvaljujući plodnom zemljištu, raznolikom terenu i povoljnoj klimi, Grocka je poznata kao voćarski centar par excellence.

Ekipa RTS-a, u sklopu poznate emisije “Znanje-imanje”, posetila je Grocku kako bi istražila njeno bogato voćarsko nasleđe, posebno fokusirajući se na uzgoj trešanja. Intervjuisali su se Živosav Žika Karaklajić, voćar iz Brestovika, Duško Živančević, savetnik za poljoprivredu opštine Grocka, i Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Zorica Atić, istoričarka umetnosti i direktorka Centra za kulturu Grocka, otkrila je da je moderno voćarstvo u Srbiji započelo upravo u Grockoj. To se dogodilo početkom 20. veka, 1908. godine, kada je dr Jovan Jovanović posadio 80 hektara trešanja, koristeći 7.000 sadnica dopremljenih iz Nemačke i Francuske. U čast ovog pionira, jedna sorta trešanja je dobila popularno ime “doktorka”.

Od tih ranih dana, Grocka se transformisala iz ratarske i vinogradarske opštine u voćarski raj. Danas je Grocka poznata po svom ukusnom konzumnom voću.

Pored svog voćarskog nasleđa, Grocka takođe nosi nasleđe Beograda u kulturno-turističkim zanimljivostima. Televizija RED TV Pink je 28. juna posetila Grocku i snimila reportažu koja je obuhvatala Rančićevu kuću, Legat prof. Aleksandra Kostića, Gročansku čaršiju i druge znamenitosti.

Ispitivanje voćarskog nasleđa Grocke potvrđuje da je ova oblast srž voćarstva u Srbiji. Izgleda da će Grocka nastaviti da pruža izvanredno voće za naredne generacije, baš kao što je to činila prethodnih vekova.