Rekonstrukcija Smederevskog puta: Početak radova do kraja meseca

Početna » Rekonstrukcija Smederevskog puta: Početak radova do kraja meseca

Radovi na rekonstrukciji i proširenju Smederevskog puta, jedne od najvažnijih saobraćajnih arterija u istočnom delu grada, mogli bi da počnu već krajem ovog meseca, saznajemo iz pouzdanih izvora. Potez koji povezuje Bulevar kralja Aleksandra sa magistralom do Smedereva ključan je za saobraćaj prema gročanskim naseljima.

Prva faza obuhvataće rekonstrukciju četiri kilometra puta u naselju Kaluđerica, od restorana “Tri tiganja” do raskrsnice sa Kružnim putem. Projekat ne predviđa samo obnovu kolovoza. Planirano je proširenje saobraćajnice dodavanjem po jedne trake za svaki smer, kao i uvođenjem trotoara za pešake s obe strane.

“S obzirom da neće biti potrebna eksproprijacija, radovi će biti efikasniji. Proširenje će omogućiti duplo veći kapacitet puta, što će rezultirati bržim protokom saobraćaja”, navodi se u saopštenju. Međutim, zbog nedostatka razdelnog i zaštitnog pojasa, planira se postavljanje bezbednosnih ograda i pasarela.

Takođe, rekonstrukcija će uključivati zamenu postojećih podzemnih instalacija, uvođenje kanalizacionih odvoda kako bi se put zaštitio od atmosferskih voda i postavljanje potpuno novog uličnog osvetljenja.

Građani treba da budu obavešteni o privremenim saobraćajnim izmenama. “Dok budu trajali radovi, saobraćaj će biti preusmeren prema Obilaznici i autoputu”, ističu nadležni. Projekat finansira Grad Beograd, a završetak radova očekuje se krajem naredne godine.

Ostaje da se vidi kako će se ovaj ambiciozni plan odraziti na svakodnevni život građana, ali očekuje se da će dugoročne koristi značajno nadmašiti privremene neprijatnosti koje će radovi doneti.

Izvor teksta: Beobuild